با وقوع انقلاب، شوراهای محلی از همان ابتدا مورد توجه قرار گرفتند و در سال ۱۳۵۸ برای برگزاری انتخابات شوراهای شهر و روستا مصوبههایی تصویب شد. در قانون اساسی جدید نیز برگزاری این انتخابات تصریح شد. پس از حدود ۲۰ سال با روی کار آمدن دولت هفتم، اجرای انتخابات شوراها در سال ۱۳۷۷ محقق شد و در ۱۷ اسفند این سال، رایدهندگان برای انتخاب بیش از ۲۰۰٬۰۰۰ کرسی در نخستین انتخابات شوراها در سطح کشور رای دادند و بی گمان قصد دولت در آن زمان تمرین دموکراسی و گذار به سمت هرچه بیشتر احیای مردم سالاری و مشارکت هرچه بیشتر مردم در تعیین سرنوشت شهرها و روستاهای خود بود و خلاصه بعد از انجام دو دوره انتخابات شوراها سومین دوره، همزمان با انتخابات مجلس خبرگان رهبری ۱۳۸۵ برگزار شد و انتخابات دوره چهارم باید در سال ۱۳۸۹ برگزار میشد اما در تیرماه همین سال، دوره هشتم مجلس شورای اسلامی با مصوبهای طول دوره را ٢/۵ سال دیگر افزایش داد تا انتخابات دوره چهارم همزمان با انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۲ برگزار شود.
در اصل ۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران (۱۳۵۸) به لزوم وجود شوراهای اسلامی شهر و روستا اشاره شده و در اصل ۱۰۰ به برگزاری انتخابات برای تشکیل آنها اشاره شدهاست. برای قوانین اجرایی نیز قانونهای متعددی تصویب شدهاست که آییننامه اجرایی قانون انتخابات شوراهای اسلامی کشور (۱۳۶۸) از آنجمله است.
و شرایط نامزدی در انتخابات شورای شهر و روستا پنج شرط اصلی دارد:
تابعیت ایران
حداقل ۲۵ سال سن
اعتقاد و التزام عملی به اسلام و ولایت مطلقه فقیه
ابراز وفاداری به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
دارا بودن سواد خواندن و نوشتن به اندازهٔ کافی
مطابق قانون افرادی که در زمان انتخابات دارای پستهای خاصی باشند، یا سابقه کیفری یا حضور در حکومت پهلوی باشند از ثبتنام در انتخابات محروم هستند.
این مقدمه را نگارش نمودم تا بهتر بتوانیم به اصل موضوع که دغدغه ی نگارنده می باشد بپردازیم.
انتخابات شورای شهر در پیش است متاسفانه به لیست افراد ثبت نام کرده جهت کاندیداتوری اهواز تا به امروز که نگاه می کنیم ناامید می شویم! باز هم اکثریت عده ای بیکار! عده ای بدون سابقه ی مدیریتی و عده ای هم بدون شناخت کافی از وظایف شورا و شهرداری ثبت نام کرده اند این افراد که بعضا حکایت سنگ مفت گنجشک مفت هستند و گمان می کنند که شاید اتفاق ها و حوادث به نفع آنها رقم بخورد…پای به میدان رقابت گذاشته اند.
عده ای دیگر نیز با اتکا به رای طایفه ای و قومی جلو آمده اند اما حکایت این تیپ افراد حکایت کهنه و سخت نومید کننده ی ادوار قبل است! همان ها که در ادوار گذشته بدون هیچ برنامه ی مدون؛مشخص و کارشناسی شده ای در میان هیجانات قومی و طایفه ای و تعصبات کورکورانه آمدند و جمعا کلانشهر اهواز را به این میزان از ویرانی و فلاکت رسانده اند و باعث پسروی عجیب اهواز گردیده اند به حدی که هر آنچه از عناصر لذت بخش طبیعی همچون باد و باران و…بوده است که در همه جای لذت است در اهواز ذلت است و مردم اهواز با بارش هر باران نعمت در ورطه ای از انواع و اقسام کثافات و نجاسات فرو می روند.
و متاسفانه هربار همین تیپ افراد به عنوان اعضای شورا آمده اند و در تمام۴سال یا مشغول استخدام های قومی و خانوادگی بوده اند و یا دنبال رانت مناطق شهرداری! و گماردن مدیران خودی بر مسند مناطق اهواز به جهت حیف و میل و بریز و بپاش…و آنکه در این سالیان دراز متضرر گردیده است مردم اهواز بوده اند.
در حالی که در کلانشهرهایی مانند اصفهان:یزد و تبریز با توجه به انتخاب افرادی چون نمایندگان قبلی مجلس؛استانداران؛فرمانداران و افراد خوشنام،پاکدست و اجرایی تجربه های موفقی رقم خورده است و این می تواند سر مشق و الگویی برای ما مردم اهواز باشد.
استفاده از افراد تراز اول و چهره های استانی برای شورای شهر اهواز سطح شورا را بالا خواهد برد و از این حالت بی نظم و بی دستاورد عشایری به چارچوب و کادر منسجم اداری ارتقا خواد داد و قطعا شورای شهر قوی و سطح بالا؛شهردار و مدیران مناطقی برجسته؛توانمند و پاکدست به همراه خواهد داشت و آن وقت خواهیم دید که شورا جایی برای وقت گذرانی و رانت خواری نیست بلکه محلی می شود برای ارتقا سطح فضای عمومی شهری و افزایش فضای سرانه ی تفریحی و سطح کیفی مناسب و ملموس برای شهروندان اهوازی بیاییم این بار با دعوت از چهره های موجه و سرشناس خوزستان و اهواز چون سیدشکرخدا موسوی؛ناصر سودانی؛احمد سراج؛علی عماد؛عبدالحسن مقتدایی و…برای کاندیداتوری در انتخابات شورای شهر اهواز طرحی نو دراندازیم و با تمام توان در قطع دست ناپاکان امتحان پس داده و ناشریف بکوشیم.
بی گمان شهر خوب ساختنی ست و می توان با عبرت گرفتن از گذشته… اهواز را به آنچه شایسته ی آن می باشد برسانیم.
٢١ اسفندماه٩٩/بابک طهماسبی